Tips när du ska skriva personligt brev

Tips när du ska skriva personligt brev

Blev förfrågad igår om att dela med mig av informationen jag fick om att skriva Personliga brev.
När det kommer till Personligt brev eller Media kit som det heter för oss Influencers så har jag hela tiden gjort samma sak om och om igen. Samt att det man fått lära sig av arbetsförmedlingen och de coacher man har gått till har alltid varit det samma.

Som exempel när jag skrivit personligt brev så har jag alltid börjat med mitt namn och ålder och fortsatt med mina positiva egenskaper som att man är kreativ m.m. Där efter följt upp med några rader om mina intressen och vad man gör på fritiden. Men den här gången fick jag tips som lät annorlunda. Helt enkelt att försöka visa dina positiva egenskaper i ditt brev och att inte bara skriva ut dem. Nu menar inte jag att det här är korrekt sätt och det jag skriver är absolut Rätt. Men det kan vara bra att tänka lite annorlunda och göra något som inte alla gör. Självklart är det lite annorlunda när det kommer till Media kit då man bör även lägga till antalet följare på sina sociala medier m.m. Men att lägga till de här tipsen kan hjälpa dig även i ditt skapande av Media kit.

1. Rubrik:
Här gäller det att få personen som läser att stanna upp. Många använder sig av samma rubrik i sina personliga brev. Hej jag heter… eller Jag söker tjänsten som…
Oki, att använda sig av Jag söker tjänsten som kan fungera om du ändrar lite på vad för tjänst du söker. Till exempel, Du söker tjänsten som Kontors assistent. I stället skulle man kunna ändra det till att Jag söker tjänsten som Pappersvändare med flinka fingrar. Nu kanske det inte var ett jätte bra exempel som ni bör använda men vill med det här tydligt visa att man bör använda en rubrik som skiljer sig från andra och får personen som läser att stanna upp just vid ditt personliga brev.

2. Vad jag jobbat med:
Istället för att rada upp vilka jobb du har haft de senaste 5-10 åren så förklara vad du gjort på de här jobben. Till exempel, Under det senaste jobbet skötte jag inköp, På och av lastning och tog emot kunder m.m. Nu visar du att du är en person som klarar av att ha hand om fler bollar samtidigt och är flexibel. Skriv inte bara att ni är en kreativ person och sedan skicka ett vitt papper med massa text. Visa din kreativitet i brevet.

3. Vad jag kan göra för er:
Här kan ni lista vad just du kan erbjuda företaget du söker.

  • Stå i kassan
  • Ta hand om inköp
  • Har ni andra uppgifter så är även det intressant

4. Personligt:
Skriv lite om dig själv. Gärna om du gör något på din fritid som kan vara något liknande de arbetsuppgifter som företaget erbjuder. Kolla gärna upp vem som kommer att läsa ditt personliga brev och kolla upp vad han/hon har för intressen genom att kolla denna persons FB. Till exempel om du har hund och håller på med dressyr på fritiden och det gör även Personen som läser, så är det möjligt att man genom brevet får en bättre kontakt då man får något gemensamt.

5. Layout och design:
Här har ni nu möjlighet att visa att ni är en kreativ person. Ta med en bild på dig själv. Lägg till någon annan passande bild i toppen av brevet. Kolla gärna upp vilken font och färg företaget använder på deras hemsida och gör något liknande i brevet. Brevet bör max vara 1 A4, Glöm inte rad brytning och lämna lite luft. Det vill säga att du inte bör ha text från vänster kant till höger och uppifrån och ner. Va kreativ! Men tänk på att det ska vara lätt överskådligt och lättläst. Använd därför inga konstiga fonter i form av skrivstil m.m. Använde heller inte för många olika fonter. Jag själv anser att max 2 olika liknande fonter är ok, en för rubriker och en för innehåll.

Egna funderingar:
Jag har själv funderat lite på att skaffa feedback från de företag man haft samarbete med och lägga till det i mitt Media kit. På så vis få det nya företaget en inblick på vad de tidigare samarbetspartners har tyckt och tycker om dig och det jobb du gör/gjort. Om det här är något att använda i personligt brev för vanligt jobbsök vet jag inte men det kan vara värt att testa.

Detta inlägg har 16 kommentarer

  1. Tack, hoppas det ger något. 🙂

 1. Säg till om du får dela med dig så går jag in och läser igen 😀

  1. Självklart gör jag det, den här infon vill jag gärna dela med mig om jag får. 🙂

 2. Åh. Jag som såg fram emot att läsa om intressanta tips. 🙂

  1. Ja, jag blev nöjd med inlägget med. Men det är lött att vara efterklok. 🙂 Tror inte det ska vara några problem, men lika bra att vara på den säkra sidan.

  1. Tack så mycket 🙂

 3. Men oj vilken matnyttigt inlägg. Ska själv göra om mitt cv till lite nutida (inte rört det på 6år) så detta var riktigt behövligt och inspirerande!

  1. Tack så mycket, mycket roligt att höra att det var inspirerande. Ja det är alltid bra att förfina sitt personliga brev. 🙂

 4. Som arbetssökande var detta intressant att läsa, inte helt annorlunda mot hur jag redan tänker. Det jag inte tänkt på är att man kan ge sin ansökan lite mer design (och det kan jag ju). Generellt bra tips! 🙂

  1. Tack, ja designen brukar vara det man glömmer bort. Roligt att du tyckte det var intressant även om du redan hade tänket 🙂

 5. Åh detta var verkligen ett superbra inlägg! Alldeles för länge sedan ett personligt brev skrevs så jag har nog glömt bort hur man gör, haha ..

  1. Tack så jätte mycket, det är roligt att se att inlägget uppskattades och inspirerades. 🙂 Man brukar ju inte skriva om sitt personliga brev så ofta. Kan vara bra att ta fram det då och då för lite förfining 🙂

 6. väldigt bra tips jag ska ta till mig av!
  Jag har skrivit en del brev om mig själv när jag velat ha fotoutställningar på olika ställen men det är typ det 😛

  1. Tack. Oki, har det gett några fotoutställningar då? Hoppas min info kan leda till fler utställningar och annat för dig. 🙂

Kommentera

Stäng meny