Plommon i mängder

Förra helgen var jag ute i skogen med min syster och plockade lingon.
På vägen hem stannade vi till hos vår pappa, för att han hade bett oss plocka lite plommon.
Det fanns så mycket plommon på trädet att en gren hade brustit av vikten från alla plommon.
Så det va bara till att böja plocka så mycket vi orkade och kunde göra av med.
Vi plockade runt 30 liter plommon som vi sedan delade på.
Men när vi tittade på trädet så syntes det inte att vi plockat.

När jag väl kom hem och började ta hand om dom började det stora arbetet, att kärna ur alla plommonen.
Sen frös jag in 2,5 Kg av dom och resten kokte jag saft på.
Det blev den första saften för i år men det blir nog mer saftkok inom kort.
För som det ser ut nu är frysen full med bär och frukt.
Jag hittade även mängder med recept på plommon på nätet som chutney, kräm, pajer, saft, sylt och marmelader.

Receptet för saften är:
1 Kg plommon urkärnade
7 dl vatten
4 dl strösocker per liter avrunnen saft.
koka plommonen till dom är ordentligt sönder kokta.
häll sedan plommonkoket i saft duken och låt stå föra att rinna av i cirka 1 timme.
mät sedan upp den avrunna saften och tillsätt sockret.
koka upp saften och låt den koka till sockret har löst sig.
sen häller du den färdiga saften på varma rengjorda flaskor och stäng dom direkt.
låt flaskorna svalna innan du sätter in dom i kylen för förvaring.

Så det får nog bli en runda till pappa igen inom kort om jag ska prova allt.

Leave a Reply

2 Comments on "Plommon i mängder"

Kommentera

Sort by:   newest | oldest | most voted
Jennifer
Guest

Tack för receptet 😃

wpDiscuz